18 Haziran 2011 Cumartesi


Tarihi yarım adada yürürken dikkatimi çeken bir anahtar deliğinin boşluğuydu. Düşünmeye ve baktığım her yerde boşluklar görmeye başladım.
 Boşluk neydi?
Neyi ifade ediyordu?
Soruları kafamı kurcalamaya başlamıştı.
Boşluk,uzayda belli bir hacmi, kütlesi olmayan anlamına gelmekte. 
Yokluk .
 Hiçlik.
Baktığım yerlerde olmayan şeylerdi..
Boşa koysam dolmayan ,doluya koysam almayan.. 
Yürümeye devam ettikçe önüme gelen bir çok boşluk oldu.bir pencereden baktığımızda göreceğimiz dolu bir çok şey vardır.  Onları görebiliriz  göremedğimiz şeydir bence boşluk.  Bir yapı gördüm ,pencereleri boşluğa açılmış olan.. 

 Sizce boşluk size neyi  ifade ediyor?










 "Boşluk" kavramı, sanatta, özellikle kavramsal sanatçılar tarafından defalarca irdelenen bir konu olagelmiştir.
George Perec, "Yararsız Bir Uzama Dair" adlı metninde düşünsel bir deneme yapar. Tamamıyla yararsız, boş bir uzam tasarlamaya çalışır. Hiçbir şeye hizmet etmeyen, hiçbir şeye gönderme yapmayan, sadece işlevi olmayan bir mekan. Özellikle vurguladığı gibi, "belirgin bir işlevi olmayan değil ama, belirgin bir biçimde işlevsiz olan, çok işlevli olan değil (bunu yapmayı herkes bilir) ama işlev-dışı olan".
      Paris Centre Pompidou'da "Voids: A Retrospective" adlı, geçmişte boş mekanları sanat eseri olarak sergilemiş dokuz sanatçının "boş sergilerini" kapsayan bir sergi açıldı.
     Centre Pompidou'nun dördüncü katındaki dokuz salonda görülecek birşey yoktu. Baktığımız "hiçbir şey"di. Sergilenen boşluğun kendisi idi.








Yalnızca işlevli veya dolu olan şeyler hakkında mı konuşabiliriz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder