8 Haziran 2012 Cuma




     Sanatın her anlamda özgürlüğünü savunan Sanatorium insiyatifi 2009 yılında sekiz sanatçının bir araya gelmesi ile oluşmuştur.Alp Alanbay, Barış İlkhan, Buğra Kulbak, Guıdo Casaretto, Mehmet Turgut, Osman Lider Yalın, Tunç 'Turbo'Dindaş, Tunca Subaşı gibi sanatçıların ; heykel, fotoğraf, seramik ve grafiti ( stencil ) gibi farklı dsiplinler ile hayata bakışlarını ifade ettikleri çağdaş sanat platformudur.
     Burası bir sanat mekanı ama bir galeri değil. Sanatorium'un hikayesi tam bu noktada başlıyor. Bu sekiz sanatçının önceliği, alıcının keyfine ve galericinin cebine girecek olana ,ticari galeri sistemlerine ve kurumsal galerilere karşı olmalarıdır. Esas olanın sanatçı ve sanat üretimi olduğunu savunan ve bu şekilde hareket eden bir insiyatif olmuşlardır. Sanatorium'u oluştururken kendilerinin özgür olabilecekleri bir alan düşlemişlerdir.


     Ocak ayında gerçekleştirdikleri açılış sergisinin ardından bir süre bünyesinde yer alan sanatçıların kendi üretimlerine yer verdikleri  bir mekan olarak faaliyet göstermeye devam etmiştir.Zamanla insiyatif haricindeki yerli ve yabancı sanatçılarla da kişisel ya da karma sergiler düzenleyerek galeri kimliğini kazanmaya başlamıştır.

     Ve 2011 yılında galeri kimliği ile varlığına devam etme kararı almıştır. Şuan iki farklı mekanda faaliyetini sürdürmektedir.Bunlardan biri olan proje mekanı, sanatoriumun sanat insiyatifi kökenine ithafen sanatçıların ticari olmayan projelerini gerçekleştirebilecekleri bir alan olarak tasarlanmıştır.
Sanatorium Galeri ise yeni yeri olan Asmalımescit sokağında, hem genç ve kariyerinde ilerlemeyi amaçlayan, hemde kariyerinde ilerlemiş ve uluslararası alanda tanınmış yerli ve yabancı sanatçılarla Türkiye ve yurtdışındaki güncel sanat sahnesinde yer edinmeyi amaçlamıştır.



2009 yılında Sanatorium açılış sergisi ile başlayan mekanda, ''Yapmalısın-İstiyorum (2009)'',''Versus(2009)'', ''Passing China(2010)'',''Little Boy (2010)'',''Aile Salonu (2010)'',''Kural yok (2010)'',''stephan kaluza-complexe (2010)'',''Demirbaş (2010)'',''Luo Qing (2011)'';''Varsayılan(2011)'',''Zaman Aşımı(2011)'',''Suistimal (2011)'',''Orhan Cem Çetin-Yeni Çağ (2012)'',''Can Ertaş ,Artificially Flavoured (2012)'','' Luz Blanco-je ne me souviens pas // Ahmet Doğu İpek-Çokluk (2012)'' gibi sergilere ev sahipliği yapmıştır.

Şuan 21 Haziran-21 Temmuz 2012 tarihleri arasında Diana Blok'un ''See Through Us'' adlı sergisi bulunmaktadır. Sanatçı, poz vermeye gönüllü eşcinsel,lezbiyen,biseksüel ve transseksüel bireylerle bir araya gelerek, bireylerin özgürleşme yolunda verdikleri mücadeleleri fotoğraflamıştır. Sergi 21 Temmuz 2012 tarihine kadar Sanatorium'da görülebilir.


Sanatorium

Asmalı Mescit mah. Asmalı Mescit sok. no 32/A   Beyoğlu İSTANBUL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder