8 Haziran 2012 Cuma

                                         Neriman Polat





1968 yılında İstanbul'da doğdu.Lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resimünde tamamladı.1996 yılından beri yurt içi ve yurt dışı güncel sanat sergilerine katılmaktadır.Bir çok sanatçı insiyatifiyle de birlikte çalışmıştır. 1994 yılında dört kadın sanatçı ile oluşturdukları  'Arada' grubu (Nancy Atakan,Gülçin Aksoy,Gül Ilgaz ve Neriman Polat) ilk insiyatif tecrübesi olmuştur.

1995 yılından bu yana çalışmalarında anlatım aracı olarak fotoğraf ve videoyu kullanmaktadır.Sanatçı fotoğrafı ve videoyu her türlü metinsel ve duygusal çağrışımları ortadan kaldırmak için sadeleştirerek, belgesel ve kurgu arasında gidip gelen bir tür 'ekran görüntüsü' yaratır.

 2000-2009 yılları arasında İstanbul sanat ortamına ivme kazandırmış olan Hafriyat sanat grubuna dahil olmuştur.Bu grupla bir çok sergi gerçekleştirmiş olup ,2007 yılında ise Hafriyat Karaköy adlı sanat mekanını açarak bir çok tabulara dokunan sergi projeleri ile de gündemde etki yaratmıştır.

Türkiye'de yaşayan bir sanatçı olarak çalışmaları batılılaşma problemi,demokrasi,ayrımcılık üzerinedir.Daha önceki çalışmalarında globalizmin etkisi ,tüketim toplumu,kimlik yitimi,benzerlik ve ölüm gibi imgelere yer vermiştir.
Son dönem çalışmaları ise genellikle tüketimin,şehir hayatında bizi nasıl biçimlendirdiği ile ilgilidir.Şehirdeki değişimler ve bu değişimin kişilere yansımaları,gelenek ve modernlik arasında kalmışlık, ataerkil sistem ve bunun mimarideki,sokaktaki yansımaları gibi konulara değinmektedir. Ayrıca şehir dönüştürme projeleri adı altında toplumsal cinsiyet,kadına verilen roller ve kadına şiddetide irdelemektedir.

Türkiye'deki sanat ortamının güncel gidişatında sanatın para ile ölçülebilir birşey olduğuna hiç bir zaman inanmamıştır.Polat için sanat,tavırla ,duruşla ve düşünceyle,en çokta duyguyla ilgilidir. Bu nedenle 'iyi satan,iyi sanatçıdır' ona zıt bir tavırdır.Polat için yapıtlarının anlamlılığı önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder